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The decision of the GST Advance Ruling Authority, Kerala, to the effect that the
cost recovered from employees, by the employer, towards using the canteen
facility provided by the employer is a “supply” and hence liable to GST, has
kicked up large scale debates throughout the country. It is seen that some of
the vital arguments, which could have been advanced before the Authority,
seems to have been not advanced. 

It may be noted that as per the provisions of various enactments such as, the
Factories Act, the employer is bound to provide canteen facility to the
employees. While some of the employers provide free food, by and large
subsidised food is being provided to the employees in such canteens. Provision
of such facility, either free food or subsidised food is in the form of perquisites
in the hands of the employee, for the services provided by the employee to the
employer. It cannot be treated as an independent supply by the employer to the
employee.

Reference is also invited to the Press Note issued by the Government,
containing the following clarification, which signifies the intention of the
Government. 

Another issue is the taxation of perquisites. It is pertinent to point out here that
the services by an employee to the employer in the course of or in relation to
his employment is outside the scope of GST (neither supply of goods or supply
of services). It follows therefrom that supply by the employer to the employee
in terms of contractual agreement entered into between the employer and the
employee, will not be subjected to GST. 

As per S.No.1 of Schedule III of the CGST Act, 2017, services provided by the
employees to the employer are not considered as supply and hence, the
subsidised food provided by the employer to the employee, by way of
consideration for the services provided by the employee, cannot be subjected
to GST levy.

The decision of the Advance Ruling Authority would give raise to the following
issues.



It may be noted that employers and employees are treated as related persons,
as per Section 15 (5) of the CGST Act, 2017. As per S.No. 2 of Schedule I of the
Act, supply of goods are services between related persons, made even without
consideration would be a supply. So, even if the employer provides free food to
its employees, as per S.No.2 of the Schedule I of the Act, it may be considered
as a supply. Since the parties are related, valuation in such case, be it free
supply or subsidised supply, shall be determined as per Rule 28 of the CGST
Rules, 2017, i.e. based on “open market value” or by any other method
prescribed in Rules 28 to 31 ibid. All this would lead to unimaginable
consequences. 

It is strongly felt, with due respect, that the impugned decision of the Advance
Ruling Authority is duly appealed against. Or, in order to put at rest the
controversies, the Government may clarify the issue in more clear terms. 
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